כתיבה חוויתית
עם ליאת רוטנר
אנחנו בעידן שרגילים שכל מה שנכתב מתפרסם מיד: סמס, טוקבק, פוסט, ציוץ. איננו מתייחסים להווה של הכתיבה ולחוויה הרגעית שלה אלא לתוצאות שלה ולעתיד שלה מבחינת הקוראים.
כתיבה חוויתית משמעותה להתחבר לחוויה של הכתיבה עצמה, מתוך הבנה שרק ככה, ולא באמצעות חוקים שיווקיים או תכנון ארוך מראש, נצליח ליצור סיפורים מרגשים וסוחפים.
כתיבה חוויתית משמעותה להבין את חשיבות החוויה הרגשית שלנו ככותבים, בין אם הטקסט נועד עבורנו ובין אם מטרתו להביא את הקוראים להתאהב בסיפור ולעבור חוויה כזו בעצמם.
.
איך הכתיבה החוויתית משפיעה עלינו?
סדנה זו תראה לנו לא רק איך לכתוב יותר טוב, ולא רק למצוא את הקול הייחודי שלנו בתוך הסיפור שאין לכותבים אחרים, אלא גם להבין באמת את הדמות שלנו, מי היא, מה רצונותיה ומה תחושותיה, וכך הסיפור שניצור יהיה חזק ויגיע ללב הקורא.
זיכרו! אם נעורר את הרגשות העמוקים של הקורא בזמן קריאת הסיפור – הוא יזכור אותו, יאהב אותו, ישנא אותו ויחזור לקרוא אותו שוב ושוב.
איך הצלחתי לכתוב ספרים עבי-כרס בגיל 8? האם הייתה לי השכלה, גאונות או תבנית של חוקים?
לא. פשוט יצרתי מתוך הבנת החוויה של הסיפור, לא מתוך השכלה או תבנית.
לרבים מאיתנו יש את מלוא היכולת והפוטנציאל לכתוב סיפור מרגש ועוצר נשימה או ספר שיהפוך לרב מכר! עלינו ללמוד איך ללחוץ על "כפתורי הקסם", וזה לגמרי ניתן ללמידה, בשילוב עם הכישרון הטבעי שלנו והתמדה.
האם באמת נכנסנו לנעליה של הדמות שלנו? מה נכתוב בפרק הבא כדי לאתגר אותה? איך נגרום לה להתפתח ולסחוף את הקורא בנשימה עצורה?
רבי המכר הכי גדולים שלי הם הספרים שכתבתי מתוך החיבור האישי החזק ביותר. עשיתי קודם עבודה מקיפה על הדמויות ואז הן נולדו דרך הקול הייחודי שלי. אם הקוראים מרגישים את זה, הם נשארים עד סוף הספר.
ההשפעה של כתיבה חוויתית אצל ילדים
כתיבה חוויתית שמה את כל הדגש על הקול היחודי והכיף האישי של הילד מהיצירה. נותנים לו להמריא על הנייר בחופשיות, מעניקים לו כלים ומעודדים אותו להיפתח, והוא לאט משתחרר ומעיף את רעיונותיו, בורא קוסמים וגמדים ומשוחח עם דמויות ממחשבותיו, מציל עולמות ונוסע בזמן, הופך חלום למציאות ואשליה לעלילה.
בסדנאות אלו נעשה שימוש גם בדרמה (משחק), בובות, קלפים, תמונות, אלתורים, דמיון מודרך ועוד.
היחס האישי, ההתלהבות של מי שקורא ומשיב לך, הוא הבסיס לעידוד ילד לכתוב. בימינו במיוחד זה נדיר כשכולנו שקועים במסכים ולמי יש כוח להקשיב… אבל זהו הדבר הראשון שמקבלים בסדנאות הכתיבה החוויתית: מרחב לשמוע, להשמיע, ליצור. ובמקביל להנאה האישית, אנו לומדים יחד דרכים וסודות מרתקים ואפקטיביים לגבי איך להיכנס לראשה של דמות, כך שגם רעיון "יבש", "משעמם" או "טיפשי" יכול להפוך לדרמה מרתקת או לסיפור פנטזיה. נלמד איך לבנות עלילה שלמה ומורכבת על בסיס אותם רעיונות קטנים. איך ליצור גיבור עם עומק, שהקוראים יתאהבו בו. איך לשחק עם הזמנים, עם זוויות מבט, עם גוף ראשון ושלישי, עם הרהורים ודיבורים ותיאורים. נלמד להכניס צבעים ורגשות, מתח ופחד, צחוק והקלה. נלמד להתאהב בסיפור של עצמנו – ומתוך כך, הקוראים ייסחפו בעקבותנו.
אבל בראש ובראשונה – נלמד שלכתוב זה כיף.
.
ההשפעה של כתיבה חוויתית אצל נוער
איך מתמודדים עם כל הרגשות האלה? למה אימא ואבא לא מבינים אותי? למה יש ילדות בכיתה ש"רעות" אליי?
מה לו הייתם צריכים לכתוב בעצמכם את סיפורו של הילד ה"בריון" הזה, או להמציא את יומנה האישי של מלכת הכיתה? מה אם בגיל ההתבגרות תקבלו כלים לבטא בכתיבה, בסיפור, את הדברים הכי מבלבלים או מרגשים או מכאיבים או מוזרים שאתם חושבים ומרגישים? באמצעות הכתיבה והדימיון תוכלו לחבר מחדש מצבים חברתיים, לברוא סיפור משלכם, להחליט בעצמכם מה יקרה לדמויות שסובבות אתכם, לנסות להבין את הראש שלהן, וליצור עולם שלם מופלא חדש – שבו קורים אך ורק הדברים שאתם רוצים שיקרו.
יצירת קשר עבור סדנה:
.
[contact-form][contact-field label="שם" type="name" required="1" /][contact-field label="אי מייל" type="email" required="1" /][contact-field label="טלפון" type="textarea" required="1" /][contact-field label="לאיזה גיל אתם מעוניינים בסדנה?" type="text" /][/contact-form]
לחזרה לדף הסדנאות (מבוגרים, נוער, ילדים) –